Obegripliga ting (4)


Före 1985.












En detalj från det förflutna
Varje söndag är det marknad i stadsdelen Rosebank i Johannesburg. Till försäljning finns bland annat hantverk, kläder och konst. Jag har hunnit tröttna på utbudet, men det är ändå ett mycket trevligt ställe att tillbringa en söndagseftermiddag på.
Fast en del av marknaden, där det säljs loppisprylar och antikviteter, är oftast uppfriskande ombytlig. Förra helgen hittade jag till exempel en samling sydafrikanska klädmönster från 1980-talet.
För övrigt stod Sydafrika då i brand och undantagstillstånd rådde. Kåkstäderna var krigszoner och landet i sin helhet balanserade på ruinens brant. Till och med PW Botha, den envisa apartheidpresidenteten, insåg att reformer var ett måste. I sitt så kallade Rubikon-tal från 1985 gjorde han gällande att segregrationslagarna skulle lyftas. Svarta skulle få tillträde till ”vita” biografer, parker, bostadsområden och så vidare.
Sida vid sida var tanken. Inte beblandade hur som helst. Uppenbarligen inte ens på mönsterförpackningarna; En visar fem svarta kvinnor på rad, en annan fem vita. Något annat var ännu otänkbart.
Det är en liten, liten detalj från landets förflutna som ändå avslöjar hur djupt rotad apartheid var. Rastänkandet genomsyrade allt, till och med klänningsmönster.
Och att detta var så sent som på 1980-talets sista hälft, i princip i förrgår, är faktiskt rätt obegripligt. 


Efter 1985.

Comments

Post a Comment

Popular Posts