Här och nu flyger hoppet iväg

Det blåser storm.
















Democratic Alliance, det största oppositionspartiet i Sydafrika, och deras studentförbund (DASO) har rört om i det politiska landskapet med en kampanj om framtiden.
På en poster omfamnar en vit man en svart kvinna. Texten lyder: ”I vår framtid tittar du inte två gånger.”
Nu stormar det både från höger och vänster. På den konservativa kanten är detta fortfarande ett tabu och på den radikala sidan beskyller man DASO för att vara naiva. Försoning handlar om mer än sexuell attraktion, typ.
Budskapet är i grunden lovvärt, men det jag inte kan komma över är formuleringen ”i framtiden”. Varför inte idag? Just nu? ”I vårt Sydafrika tittar ingen två gånger.” Varför vänta på framtiden?
En annan bild som figurerat med samma kampanjlogga föreställer en vit kvinna som skrubbar golven. Här och nu ger jag upp hoppet för den demokratiska alliansens framtidsvision för Sydafrika.
En man som skrubbade golvet hade varit något. Oavsett hudfärg.

Comments

  1. Kan förstå din uppgivenhet men se det såsom... Ni påtalar dock att det finns en skillnad och eftersom det ger en klar reaktion så är ämnet aktuellt. Här i Svea rike utger sig de flesta för att vara feminister fast få egentligen är det och jämnställdheten är det si och så med men alla bara småler ....Rasist? Näää, bara Sverigedemokraterna!!!Pyttsan!

    ReplyDelete
  2. Tack. Det är sant. "Pyttsan" var ordet.

    ReplyDelete
  3. Jag tror postern med städkvinnan var en "spoof", alltså en parodi som någon gjorde. En annan variant var en svart och en vit man som omfamnas med nakna överkroppar.

    ReplyDelete
  4. Hej Christoffer,

    Jag tror att du kan ha rätt i att städkvinnan var en bluff, men mannen och kvinnan var så vitt jag vet en äkta, politisk affisch.
    Återkommer i frågan om mer fakta dyker upp.

    ReplyDelete
  5. Hej Annika

    Ja, mannen och kvinnan är en äkta affisch. Men det gjordes även en spoof med två män, en svart och en vit. Alltså en homosexuell variant. Denna var inte officiell från partiets sida såvitt jag vet.

    ReplyDelete
  6. Tack för att du tar dig tid och påpekar Christoffer. Den homosexuella "bluffaffischen" har jag inte sett, men gemensamt för de alla, äkta eller spoof, är att de är exempel på i vissa kretsar djupt rotade rädslor.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts