Kafkas soppa

Kafkas soppa, Jane Austens ägg och Coq au Vin a la Gabriel Garcia Marquez.










Igår, när jag och min vän Rooshane åt lunch på Bamboo Centre i Melville, hittade jag en fantastisk liten skrift i den intilliggande bokhandeln (Love Books): ”Kafka´s Soup” av Mark Crick.
Underrubriken, ”A Complete History of Literature in 17 Recipes”, är möjligtvis pompös, men det är inget att hänga upp sig på. För boken är som sagt briljant. Tillagandet av varje recept är beskrivet i den litterära personens stil.
Det är riktigt roligt. Till exempel inleds anrättningen av John Steinbecks svamprisotto så här:
The porcini lay dry and wrinkled, each slice twisted by thirst and the color of the parched earth.”
Och när Graham Greene gör vietnamesisk kyckling råkar han spilla sherrysås över skjortan:
”I wiped at it with a cloth but the stain grew worse. In my frustration I called out ‘damned....’, but before I could finish I was interrupted by knock at the door.”
Boken finns utgiven på svenska. Men då, av okänd anledning, med bara med 14 recept. 

Caféet på Bamboo Centre i Melville.

Comments

Popular Posts