Änglar och soldater på Mandelas minnesstund

Allt gick bra... tills Obama.
Thamasanqa Jantjie blev världskänd som den fejkande teckenspråkstolken på Nelson Mandelas officiella minnesstund i Johannesburg den 10 december 2013. Knappt ett enda översatt ord stämde.
En läkare fastställde att Jantjies led av schizofreni och han har sedemera vårdats på ett mentalsjukhus i Sterkfontein. Nu är han tillbaka i sitt hem i Soweto och han har intervjuats av den sydafrikanska veckotidningen Drum. Där säger han att allt gick bra fram tills president Obamas tal då Jantjie såg änglar sväva i luften och soldater trampa runt på scenen.
Änglar ovan Mandela.
En sjuk mans hallucinationer? Ett plötsligt anfall av schizofreni? Antagligen. Säkert. Men jag kan ändå inte stoppa fantasin. Ifall änglar finns borde de rimligtvis ha cirkulerat runt Mandelas kista (var annars?). Och Jantjies spöksoldater kan få symbolisera fredspristagarens Barack Obamas många militära aggressioner, tycker jag.
Jag ska inte hymla med det. Jag gillade inte hur Obama kom nerdimpande som en Hollywoodstjärna. Han höll ett proffsigt tal och därefter, mitt i landssorgen, tramsade han och tog så kallade selfies, självporträtt, tillsammans med den brittiska premiärministern David Cameron och den danska statsministern Helle Thorning Schmidt.

Obamas "selfie".
På något sätt känns det som en större skandal än Jantjies framträdande. I hans fall finns åtminstone en förklaring, nämligen en då fortfarande odiagnostiserad schizofreni. Dessutom har det hela lett till något gott. Jantjies synliggjorde teckenspråkskrisen, det faktum att det finns alldeles för få som behärskar språket och nyligen beslutade regeringen att teckenspråk ska bli ett tillvalsämne i skolan redan från nästa år.

Comments

Popular Posts