Ett rosa hus i Soweto
Sonen Nils drar sitt strå till stacken. |
Ntate Isaac Makopo berättar om Rosa huset. |
Vi, hela familjen, deltog i ett projekt i Mzimhlope i Soweto där vi hjälpte till att måla det förfallna "The Pink House". (Jo, det är rosa, knallrosa faktiskt.)
Under 1960-talet var det en samlingsplats och gömställe för gerillasoldater innan de begav sig i landsflykt eller på militärt uppdrag. Hyresvärden tog förstås en gigantisk risk då det betraktades som ett allvarligt brott att gömma "terrorister" under apartheid med långa fängelsestraff som påföljd.
Jag hade aldrig hört talas om varken det rosa huset eller ägaren. Det finns så många okända hjältar och hjältinnor i Sydafrika, människor som vågade allt, men vars namn aldrig nämnts i offentliga sammanhang.
Ett antal krigsveteraner var också där. Ntate Isaac Makopo (86) berättade om sin tid i det rosa huset innan han lämnade landet 1961, och jag lyssnade med en stor klump i halsen - för de osjälviska uppoffringar som gjorts, för att det är så få kvar av "Mandelagenerationen" och för att så många som slogs för frihet fortfarande lever i fattigdom.
I det sammanhanget är 67 minuter inte mer än en droppe i havet eller en fjärt i rymden.
Men det var ändå fint i Soweto i lördags, även om jag var den enda "vita" målaren på plats. Vi kan inte förändra Sydafrika och alla dess orättvisor med en hink färg, men små försoningsinsatser är aldrig fel, tycker jag. Särskilt inte nu, när Sydafrika - och resten av världen - drabbats av en ny våg av rasism och främlingsfientlighet.
Och på 67 minuter (som till slut blev hela dagen) kan man visa att man bryr sig, prata med rätt många männsikor och dessutom måla en vägg.
Ett lokalt tv-bolag gjorde ett videoinslag. Du kan se det här. Jag dyker upp med penseln i högsta hugg efter 02:19 minuter.
Comments
Post a Comment