Vad hände med Mbuyisa Makhubu?


Sam Nzimas bild från studentupproret i Soweto 1976 är världsberömd. Den då 19-åriga Mbuyisa Makhubu bär den döende Hector Pieterson i sina armar. Intill springer Hectors syster Antoinette. Ingen av dem var politiskt aktiva. Det var bara så att säga på fel plats vid fel tillfälle. Men veckorna som följde var svåra för Mbuyisa. Han hade blivit en symbol för studentupproret och jagades av säkerhetspolisen.
Den 21 augusti 1976 flydde han till Botswana med tio rand på fickan. Därefter skickade FN honom till Nigeria för att studera. Sedan slutar spåren. Det sista livstecknet till familjen hemma i Soweto var ett meddelande från Röda Korset om att Mbuyisa hoppat av studierna och försvunnit utan att ta med sig några personliga tillhörigheter. Rykten cirkulerade om att han var psykiskt sjuk och att han hade omkommit, möjligtvis i en drunkningsolycka.
Familjen sörjde och tvingades acceptera att de aldrig skulle återse sin son igen. Men så, den 10 augusti 2004, greps en man i Kanada. Han saknade papper och uppehöll sig illegalt i landet. Han dömdes till tio års fängelse. Enligt de kanadensiska myndigheterna visar han tecken på psykisk sjukdom och pratar om att han bär på en pojke som redan är död - och att han har blod på händerna. Mannen har också ett månformat födelsemärke på bröstet, precis som Mbuyisa hade.
En vän till mig, den sydafrikanska journalisten Shalo Mbatha, besökte honom i fängelset i Kanada ifjol. Hon är övertygad om att han är Mbuyisa Makhubu, men DNA-testerna är "otydliga" och bevisen är således inte tillräckligt starka för att Sydafrika ska kunna begära honom utlämnad. Dessutom är "Mbuyisa" paranoid. Han inbillar sig att apartheidregimen fortfarande sitter vid makten och vill inte, törs inte, återvända.
Idag är 38 år sedan bilden av Mbuyisa och Hector Pieterson togs. Han flydde från apartheid och är fortfarande på flykt. Såren läkte aldrig. Hans livshistoria väntar fortfarande på ett lyckligt slut.

Mannen som många tror är Mbuyisa.
Bilden är tagen i fängelset 2013,
37 år efter studentupproret.






Comments

Popular Posts