Dagens bild: "En zulu"



"En zulu. Cirka 1938." Någon mer information finns inte om mannen på fotografiet. Så är det med de flesta porträttbilder av icke-européer från det koloniala Afrika. Inga namn, bara någon form av rasklassificering. Ofta blev de tvingade att posera framför linsen i förlöjligande kläder - eller alternativt inga kläder alls. Bilderna massproducerades och skickades som vykort till släkt och vänner hemma i Europa.
Men i den här bilden tycker jag mig kunna se något annat. En man som inte kuvats (än) trots att zulufolket besegrats av boerna 1838 och engelsmännen 1879 för att till sist krossas 1906 i det så kallade Bambathaupproret. Det leddes av zuluhövdingen Bambatha och trots att han visste att hans sargade folk inte hade en chans mot kolonialmakten ville han hellre dö stående, med stövlarna på så att säga, än förtryckt och på sina knän.
Bambatha togs till fånga och halshöggs. Bilden av hans avhuggna huvud blev också ett vykort. Huvudet har för övrigt aldrig återlämnats till hans efterlevande. Britterna tappade bort det.

Bambatha (ca 1860 -1906) i mitten.





Comments

Popular Posts