Att aldrig sjunka så djupt som sin förtryckare

Walter Sisulu och Nelson Mandela.
"Förtrycket födde hatet" skriver Aftonbladets kulturredaktör Åsa Linderborg. Det är inte en ursäkt för terrordådet i Paris, bara en förklaring. Ockupationen av Irak, kaoset i Afghanistan, fientligheten mot invandrare och flyktingar i Väst har drivit alltfler kränkta muslimer i famnen på den våldsamma islamismen.
Det är logiskt. Det är mänskligt. I alla fall om det inte finns ledare som Nelson Mandela och Walter Sisulu. De förde också ett gerillakrig, men aldrig mot civila mål - och de öppnade aldrig dörren för hat och hämnd. Till och med i fängelset bemötte de vakterna med artighet. Det handlade om att aldrig sjunka så djupt som sin förtryckare. 
Min man, som var politisk fånge på Robben Island, har berättat att Walter Sisulu brukade säga (till de arga ungdomar som kom till ön efter studentupproret i Soweto) att "two wrongs never makes a right". Fel + fel är aldrig lika med ett rätt.
Som levnadsdevis är det lika enkelt som det är genialt. Besvara aldrig en orätt med ytterligare en aggression, oavsett hur liten eller stor den är. 

Linderborgs artikel

Comments

Popular Posts