Statssekreterarens lila penna

De aktuella skrivdonen.

Igår ville vår dotter Tholi (6) följa med sin pappa på jobbet. Han är säkerhetschef för det sydafrikanska regeringspartiet ANC - och just nu mitt i slutspurten av valkampanjen. Ändå sa han att det gick bra. Han skulle vara på stadium i Soweto (FNB Soccer City) och förbereda det sista valmötet Siyanqoba, ett evenemang i jätteformat som hålls i morgon söndag. Tholi skulle vara hans sekreterare. Hon tog med sig ett anteckningsblock och en lila bläckpenna, som mormor i Sverige har skickat. Titeln uppgraderades snart till Secretary of State, statssekreterare.
Allt gick bra fram tills dess att partiledningen skulle träffa polisen. Då frågade en polis som satt bakom pappa om han kunde få låna Tholis lila penna. Det fick han. Men sedan stack han plötsligt utan att lämna tillbaka den.
Tholi satt och snyftade på sin stol. När orsaken blivit känd gav en annan polis Tholi sin penna. Fast den var förstås inte lila. Pappa lovade att de skulle åka och köpa en exakt likadan så snart mötet var över, men pennan kom ju från Sverige.
Hur som helst fortsatte mötet. Kanske tänkte ordföranden Thoko Didiza att barnet snart skulle glömma det som hade hänt. Det gjorde hon inte. Efter en halvtimme snyftade hon fortfarande. Didiza gav order om att polisen i fråga måste komma tillbaka. Han var nästan i Pretoria när de ringde honom. Han gjorde en u-sväng, körde tillbaka till arenan och pennan kunde slutligen överlämnas till dess rättmätiga ägare.
Mötet fortsatte. Det blir Siyanqoba på stadium i morgon.

Comments

Popular Posts