Afrikanska minnen (2)


Nelson Mandela 1994










Den 27 april 1994
Idag, för exakt 18 år sedan, reste jag och min man Paul, som jobbade för ANC, runt bland vallokaler i nordvästra Sydafrika. Här låg det dåvarande hemlandet Bophuthatswana och motståndet var segt. Den svarta, konservativa, totalt korrupta hemlandsregeringen hade slutit upp i allians med den vita extremhögern i området.
Det sköts och det slogs. Folk arresterades hur som helst och idag, på valdagen, låste många farmare in sina lantarbetare för att stoppa dem från att rösta.
Vi körde omkring i en gammal ambulans som vi hade utrustat med en megafon och tapetserat med affischer av Nelson Mandela och ANC:s logga. Vi var förstås inte välkomna i alla läger. På en gård i närheten av Haartbeespoort blev vi bortjagade av en farmare med gevär. På ett annat ställe nekades vi inträde eftersom Paul bar glasögon (uppfattningen var att alla svarta med glasögon var extra problemstiska eftersom de förmodligen läst för mycket).
Det var inte en rolig dag. Vi såg inget av de fantastiska scener som kablades ut över världen där svarta och vita stod i fredliga, kilometerlånga köer till vallokalerna. Här hade bara var och varannan vallokal inte öppnat. Ibland saknades bläck eller valsedlar, ibland personal. På ett ställe hade man tappat dörrnyckeln. 

Valsedlar saknades på vissa håll.

Mot slutet av dagen satt vi tysta i vår valambulans och tänkte att det här går åt skogen.  Men efter mycket om och men, och en omfattande kohandel, kunde valet förklaras fritt och rättvist. I ärlighetens var det nog i bästa fall, efter förhållandena, någorlunda fritt och rättvist. Apartheid och Bophuthatswana gick i graven, och de flesta andra oheliga strukturer också. Det var allt som räknades.
När jag försöker förklara för vår 4-åriga dotter Tholi hur det var före den 27 april 1994 ställer hon med stor undran i rösten den enda möjliga frågan: ”Men varför?”.
Sedan märker hon att en tand är lös. Hon kan vicka den fram och tillbaka. Då ersätts grubblerierna om Sydafrikas förflutna av tankar av ett annat slag, till exempel om den nya tanden kommer att vara i guld. 
Hur som helst, Happy Freedom Day till er alla!

Comments

Popular Posts