Och gudens säd skapade världen


Det här är Atum. Han var en av de viktigaste gudarna i det forntida Egypten, särskilt i staden Heliopolis (ca 8 km nordost om dagens Kairo). Med tiden kom han att bli sammanslagen med solguden Re, och fick då namnet Atum-Re eller Ra-Atum.
Atum var en så kallad urgud eller skapargud eftersom det enligt den egyptiska mytologin var han som skapade världen. Det gick i korthet till så här: 
Först fanns ingenting (Nun), men sedan reste sig en kulle ur jorden. På den byggde Atum sig själv, möjligtvis ur en blå knopp från lotusblomman "såsom han önskade och enligt sitt hjärta". Atum var omgiven av ingenting och efter ett tag bestämde han sig för att göra slut på ensamheten, och skapade  tvillinggudarna Shu (luft) och Tefnut (fukt).
Enligt de allra äldsta källorna spottade han ut dem, men enligt senare texter skapade Atum tvillinggudarna genom onani. Det var alltså gudens säd som skapade världen.

Ni vet vad de säger om stora fötter.

När omvärlden återupptäckte det forntida Egypten drevs det arkeologiska arbetet i stort sett av européer som var långt mer pryda och viktorianska i sitt sinnelag än de gamla egyptierna. Det sägs att särskilt de brittiska arkeologerna var effektiva då det gällde att gömma undan texter, bilder och skulpturer som de ansåg vara opassande, Atums erektion inkluderad. Men under hans samtida storhetstid både hyllades och ritualiserades runkandet. 

Tvillinggudarna Shu och Tefnut födde jorden (Geb) och himlen (Nut), som i sin tur födde gudarna Osiris, Isis, Set, Nepthys och Horus den äldre. Och så var bollen så att säga satt i rullning.

En annan intressant sak är att Atum eventuellt kan vara det forntida ursprunget till det engelska ordet för höst, alltså "autumn", efter som han var gud för den nedåtgående solen.

Atum i mitt anteckningsblock.

Summary in English

Before there was anything, there was Atum, the creator God and main deity of the Egyptian pantheon, who existed by himself. He was surrounded by nothingness, so he decided to put an end to his long solitude and created the world and the rest of the Egyptian gods through masturbation. From his ejaculation emerged the first pair of twin gods, Shu (air god) and Tefnut (moisture goddess). Atum's semen was the origin of the world, and masturbation the act of creation.

Comments

Popular Posts