Den svarta främlingen

Oscar Pistorius rättegång mal på i Pretoria. Molnen är grå och tunga, regnet vräker ner. Delar av Sydafrika står under vatten. En vän till mig säger att det inte kommer att sluta regna förrän Pistorius berättar sanningen om vad som hände i hans hem den 14 februari 2013.





Rättegången är en så kallad snackis. Den sänds direkt både i TV och radio. Alla verkar ha en åsikt. Många lutar åt att tro att Pistorius mördade sin flickvän Reeva Steenkamp efter ett bråk, ett våldsamt svartsjukedrama. Hon gömde sig i badrummet, han sköt tre skott genom den låsta dörren.

I försvarets version finns ytterligare en person. Han kallas för "inkräktaren". Den går så här: Oscar Pistorius vaknade, hörde ljud från badrummet och trodde att det var den svarta inbrottstjuv/rånare/våldsverkare/inkräktare som han sägs ha fruktat i hela sitt liv. (Hans far, farbror och farfar äger 55 licenserade vapen för hemmabruk.) Han greps av skräck och sköt i blindo, utan att först förhöra sig om vem som verkligen var på toaletten.

I sammanhanget ska man komma ihåg att Pistorius bor i en sorts fort, ett "security complex", en modern version av boernas laager. Det är ett villaområde som omges av höga murar, elstängsel, alarm och övervakningskameror. Därtill är in- och utfarterna bevakade av bommar och vaktbolag.

Men rädslan för den ansiktslösa svarta mannen, inkräktaren, främlingen är fortfarande obegripligt stor, tjugo år efter apartheids fall. Skräcken för den svarta faran, swart gevaar, sitter i ryggmärgen, rinner i blodet. Det är en av det nya Sydafrikas största tragedier. I kombination med machokulturen och skjutglädjen är den dödlig.

Det är möjligt att vi aldrig får veta vad som egentligen hände; Om Reeva Steenkamp föll offer för Oscar Pistorius svartsjuka eller hans skräck för den inbillade svarta främlingen.

 

Comments

Popular Posts