Det kan inte ha varit lätt



På en loppmarknad i Johannesburg hittade jag den här plåtasken med motiv av den engelska kungafamiljen. Den är från 1950-talets första år och föreställer drottning Elizabeth II med barnen Charles och Anne samt maken, prins Philip Mountbatten-Windsor, hertig av Edinburgh.
Han är inte glad. Titta på avståndet till Elizabeth och barnen. Och på kroppshållningen med armarna surt knäppta över bröstet.
Ändå skulle det dröja nästan ett halvt sekel innan skeletten föll ut ur den kungliga garderoben och deras problem, deras icke-fungerande familjeliv, blev allmän kännedom. Drottning Elizabeth nådde botten 1992, ett år som hon kallar annus horribilis, då sönerna Charles och Andrew separerade från sina fruar, dottern Anne skiljde sig och delar av slottet Windsor Castle brann ner.
Det kan inte ha varit lätt. Detta plus att vara gift med Philip. Det skulle vara ohygglig intressant att få veta vad drottningen egentligen tänker - och känner - bakom pliktens järnmask. Jag hoppas att hon för en hemlig dagbok.
Prins Philip, förresten, verkar ha tagit ut något av sin frustration på att göra opassande uttalanden, ofta riktade mot etniska minoriteter och barn. Grodorna har samlats i listor av den brittiska pressen, och finns bland annat här: http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/prince-philip-quotes-relive-90-133848

Comments

  1. Åhh! Ja, visst är det intressant med den där fasaden som hålls upp och hur den aldrig kan tillslutas helt. Verkligheten tränger sig hela tiden på. Jag fascineras av av spänningen mellan att kungligheterna ska vara ideal och nationella symboler och att kungligheterna samtidigt ju är vanliga människor med vanliga små och stora problem.
    / Bea

    ReplyDelete
  2. Du slår huvudet på spiken, Bea. Jag har inte funderat så mycket på kungligheter, men så är det förstås.
    Man kan liksom inte låta bli att undra vad som pågår bakom fasaderna. Till exempel detta med prins Philips plumpa uttalanden. Hur reagerar Elizabeth egentligen? Skäller hon ut honom? Sitter hon på sängkanten hemma i Windsor Castle och gråter? Ytterligare en möjlighet är förstås att de båda brister ut i ett gapflabb så fort de kommit hem och stängt dörren bakom sig.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts