Den sjungande indianen från Fredrika

Don Curtis/Curt Nordlander.

Dagens låt kommer för andra gången i år från Västerbottens inland. Den heter "Moder jord" och framförs av Don Curtis, troligtvis mer känd som "den sjungande indianen från Malung".
Men som en vän av ordning vill jag gärna påpeka att han var född i Fredrika i Åsele kommun. Och att hans riktiga namn var Curt Nordlander.
Det finns inte mycket skrivet om Don Curtis, men jag har förstått att han gick sina egna vägar. Han vägrade till exempel att skaffa en manager. Han bekostade själv sina inspelningar och sålde sina skivor genom att knacka dörr. Han sägs också ha varit i det närmaste besatt av nordamerikanska indianer.
Den första gången han figurerade i massmedia var då han åkt vilse med sin bror på en skidtur i skogarna i Fredrika. Det blev snöyra och det tog två dygn innan bröderna kom till rätta, välbehållna som tur var.
I juli 1965 kunde man läsa om honom i Västerbottens Kuriren efter det att han satt nytt lappmarksrekord vid en friidrottstävling i Åsele med ett höjdhopp på 192 cm.
Sedan dröjer det in på 1970-talet innan han dyker upp igen. Då ska han ha skrivt 70 brev till Lennart Hyland innan han fick göra sin efterlängtade TV-debut (i just Hylands hörna) med låten "Men of Dakota".
Under 1980-talet försörjde han sig som Elvisimitatör på King Creole i Stockholm. År 2001 gick han ur tiden utan att ha lyckats slå igenom stort som artist.
Men kanske har Don Curtis fått en sorts poststum återupprättelse på senare år? Snudd på 25.000 personer har i alla fall lyssnat på "Moder jord" på Youtube. Fast i kommentarsfälten stretar åsikterna åt alla håll: det är antingen det bästa eller värsta man någonsin har hört.
Jag tror att Don Curtis skulle tycka att det var helt i sin ordning. Han lämnade ingen oberörd.

Lyssna på Moder jord här!

Comments

Popular Posts